Тревожност

03.07.2011 10:05

 

Какво представлява тревожността ?

         

Терминът тревожност се използва за описанието на онези неприятни емоции като нервност, безпокойство и напрежение, които всички ние изпитваме понякога. Тревожността засяга всички, независимо от възрастта, пола и други. Тревожността засяга нашите мисли, физически реакции, настроението ни, както и поведението ни. Тревожността дори може да ни доведе до паника, да ни уплаши и да не ни позволи да направим това, което сме планували. Прекаленото натрупване на стрес може да доведе до високи нива на тревожност. Въпреки това в ситуация на заплаха - тревожността е най-добрия отговор, а ако заплахите са реални може дори да ни е от полза и да ни подготви да реагираме адекватно. Определени нива на тревожност дори могат да подобрят представянето ни в някои ситуации като предстоящо интервю за работа, явяване на изпит, спортни състезания, а дори и да ни активират да платим сметките си навреме. Въпреки това, ако тревожността се появява прекалено често и то без явна причина, както и ако пречи на нормалния ни ритъм на живот може да се превърне в проблем.

            Тревожността можа да бъде генерализирана, т.е. да засяга много областти от нашия живот или може да бъде специфична, т.е. свързана с определени ситуации като открити пространства, изказване пред публика или пътуване в автобус. Може дори да се прояви като специфичен страх - фобия от асансьори или страх от паяци.

    

Как ни засяга тревожността ?

        Тревожността ни засяга по четири различни начина:

        1.Физически ефекти -  тогава, когато сме тревожни ние усещаме много физически симптоми като сърцебиене, стягане в стомаха или затруднено дишане. Хроничният стрес също има физически прояви.

        2.Мислене - тогава, когато сме тревожни често имаме обезпокоителни и негативни мисли като "Какво ли ще стане, ако се проваля?", "Дали не изглеждам глупаво?" или "Какво ще се случи ако се задуша / ако падна / ако получа сърдечен удар ?". Възможно е заедно с негативните мисли съзнанието ни да ни представя образи например на катастрофи или как някой ни критикува.

 

        3.Настроение -  сама по себе си тревожността е настроение. Тревожността и продължителният стрес засягат живота ни по различни начини. Например ако изпитваме тревожност, която ограничава живота ни за дълъг период от време, твърде вероятно е да изпитваме вина, да се чувстваме и депресирани.

        4.Поведение - тревожността засяга нашето поведение, променя нещата които ние обичайно можем да правим. Може да доведе до отказ от правенето на много неща - например да отидем на зъболекар или да влезем в хипермаркета да пазаруваме. 

 

Как тревожността се превръща в проблем ?

 

Причините тревожността да се превърне в проблем са много и са различни за всеки човек.

Например повишените нива на тревожност могат да са резултат на:

=> продължителен и интензивен период на стрес и тревога;

=> неприятно и стресиращо събитие - загуба на любим човек, тежко заболяване на близък, край на връзка, загуба или смяна на работното място;

=>житейски опит - препятствията, които човек е имал и начина по който се е справил с тях оказва влияние върху това кои събития и ситуации възприемаме като стресиращи или при кои от тях засилваме тревожността;

=> негативни нагласи и негативни мисли като "Аз не мога да се справя с това." или "Аз ще се проваля".

=> ниска самооценка;

=> инциденти, които са включвали сериозен риск за живота - например след претърпяна катастрофа, може да изпитвате затруднения да шофирате;

=> депресивен епизод, при който да понижите самооценката си.